Translate

ponedjeljak, 21. studenoga 2016.

KOLAČ SA GRISOM KOJI NE MORATE ČAK NI PEĆI - RECEPT

Sastojci

PRVI SLOJ
1 l vode
2 kesice ness 2u 1



200 gr psenicnog griza – krupice

200 gr smedjeg secera
KREMA
1 l mlijeka
4 vrecice (4x50gr) vanil- pudinga
12 kasika secera
2\\\\3 od 250 gr margarina (oko 170gr)
150gr krem slaga-vanila

GLAZURA
150 gr cokolade za kuhanje
4 kasike mlijeka
2 kasike ulja
50 gr margarina
malo kakaa za posip





Priprema

1.Sipati secer u vodu i staviti da prokuha, smanjiti temperaturu, lagano umijesati ness a potom i lagano dodati griz.

2.Kuhati par sekundi i vruce sipati u nakvasen protvan.

3.KREMA

4.Staviti 800 gr mlijeka da prokuha.

5.Puding i secer izmijesati sa ostatkom mlijeka i skuhati u vrucem mlijeku.

6.Dobro ohladiti uz cesto mijesanje da se ne stvori korica ili tokom hladjenja prekriti prozirnom folijom.

7.Posebno umutiti margarin, posebno po uputstvu krem slag.

8.U umucen margarin lagano dodavati ohladjen puding i dobro izmiksati.

9.Na kraju dodati, kasiku po kasiku, krem slag.

10.Smjesu ohladiti u frizideru 1-2 h i prije nanosenja na griz masu jos jednom izmiksati.

11.Kolac ukrasiti glazurom od topljene cokolade, posuti kakao prahom.

12.Po ukusu, umijesto cokolade moze se ukrasiti slagom.

Posluživanje


Kako sam napomenula u uvodu, kolac se moze prilagoditi ukusu.Ako vise volite vocne ukuse, griz mozete skuhati u 1l bistrog soka, bez dodavanja secera ili u 1l prokuhane vode sipati kesicu nekog instant soka po izboru.
Kao i kod svakog griz kolaca, prvi komad se malo teze vadi iz protvana..kasnije je pravi uzitak.

Nema komentara:

Objavi komentar