500 grama mascarpone
5.5 kasika secera
6 svezih domacih jaja
3 pakovanja Savoiardi keksa (piskota)
6 kasika Marsala
6 soljica kafe (mera soljica za italijanski espresso)
3 kasike kakao (idealno iz Gane ili drugi jako crn)
Priprema
1.Umutite miskerom zumanca sa 4 kasike secera dok skroz ne pobele. Jako je vazno da ih bas dobro umutite, da dobiju penastu struktruru. Mozete dodati malo vanile (unustrasnjost 1cm sipke vanile) za puniji ukus.
2.Pomesajte mikserom mascarpone sa zumancima tako da se dobije glatka smesa bez grudvica.
3.Nakon sto ste oprali i potpuno osusili viljuske miskera, u potpuno suvoj posudi, umutite miskerom miskerom belanca dok se ne bodije skroz cvrsta masa. Zatim dodajte 1.5 kasika secera i nastavite da mutite tako da se opet postigne sto cvrsca masa.
4.Umucena belanca dodajte postepeno u masu zumanaca i mascarponea, tako sto cete dodati deo po deo belanaca, i mesati kasikom odozdo na gore, kao da prevrcete testo. Vazno je da se prilikom mesanja dve mase sjedine a da se ne izgubi vazduh, zato izbegnite nagle i horizontalne pokrete. Mesajte vertikalnim pokretima izbacujuci na povrsinu donje delove mase.
5.pomesajte marsalu (ili drugi alkohol koji ste namenili) sa hladnom kafom. U tu masu brzo uranjajte piskote tako da se samo na povrsini navlaze a unutra ostanu suve. Nikako ne dozvolite da piskote budu u tecnosti dugo i da se pojave mehurici. Treba ih samo na sekund uroniti.
6.redjajte u posudu na dno natopljene piskote, onda zutu masu koju ste prethnodno sjedinili pa onda uzmite jedno malo sito (cedilju) i u nju sipajte kakao, pa posipajte preko cele povrsine mase.
Zatim ceo postupak ponovite tako sto cete opet redjati natopljene piskote, pa zutu masu pa kakao.
Prekrijte plasticnom folijom i stavite u frziider.
Posluživanje
Jesti tek sutradan (a namjanje posle 5-6 sati stajanja u frizideru).Ako zelite da vam kakao na gornjem sloju bude suv prilikom sluzenja, onda ovaj poslednji korak posipanja kaka-om morate ostaviti za kasnije - i to uciniti tek kad ste tiramisu izvadili iz frizidera za sluzenje.
Nema komentara:
Objavi komentar